Idag har vi gjort pepparkaksgranola. Som vanligt hade jag ett recept att utgå ifrån med modifierade det efter vad jag har hemma i skafferiet. Det jag köpte hem var en påse med färdigblandad pepparkakskrydda.
Recept:
7 dl havregryn, 2 dl helt bovete, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl valnötter, 1 dl mandel, 1 dl kokosflingor och 1 dl russin, 0,5 dl kokosolja och 1,5 dl vatten. Ekologiskt. Dessutom, som nämnt ovan, har jag köpt en påse med pepparkakskryddor.
- Börja med att skälja det hela bovetet i kokande vatten och lägg dem sedan i blöt i 30 minuter.
- Blanda pepparkakskryddan med vatten och kokosoljan.
- Hacka alla nötter till önskad storlek och blanda alla torra ingredienser, inte russinen.
- Sila av vattnet på bovetet och blanda ner det i torrvarorna och vänd sedan ner allt i kryddblandningen.
- Strö ut röran på bakplåtspapper på en plåt och torka i ugnen i ca 1,5 – 2 timmar på 100 grader.
- När granolan har svalnat blandar du ner russinen.
Helt plötsligt kom det in en liten hand i bilden och norpade russin. Vad jag vet har han aldrig ätit russin innan men han visste tydligen precis vad han skulle gå all in på och den där handen återkom flera gånger i min fotolins…
Har ni någon favorit till frukosten?